Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Vörösmarty-nap Kápolnásnyéken

Május 3-án, pénteken Vörösmarty-napot rendezett a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány: emlékhellyé avatták a Vörösmarty Emlékházat, megnyitották a Szűcs Galériát, egy minikonferencia keretében pedig még a hazafias nevelés kihívásait is megvitatták.

A programok délután 12.30-tól kezdődtek, ekkor került sor a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház történelmi emlékhellyé avatására. A vendégeket L. Simon László József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója köszöntötte, ünnepi beszéddel pedig Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke készült.

Ezt 13 órától a Szűcs Galéria ünnepélyes átadása követte: az átadóbeszéd keretében Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár szólt a közönséghez, az államtitkár kiemelte: erő, méltóság és energia sugárzik mindenből, ami Szűcs László keze alól kikerült. Az állandó kiállítás a letisztult formák, az anyagok természetének látszólag ellentmondó, rafinált munkatechnikák lenyűgöző világa. A galériában nyíló, szobrokat, plaketteket és érméket tartalmazó kiállításról L. Simon László, a tárlat kurátora beszélt.

A Vörösmarty-napot pénteken 14.30-tól minikonferencia zárta, melyen a résztvevők a „Hazáért Körút” elnevezésű élménypedagógiai programot, illetve a hazafias nevelés kihívásait és lehetőségeit vitatták meg. Előadást tartott: Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke, Görög István nyugalmazott ezredes, Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója és Soós Péter alezredes, Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumigazgató-helyettese. A zárszót L. Simon László mondta. A minikonferenciának a Liszt Művészház adott otthont.

Képek: Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola