Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A Velencei-tóért díj Dr. Görög István ezredesé 2023-ban: a térség történelme a szívügye

2023-ban a Velencei-tavi Turisztikai Évadnyitón a Velencei-tóért díjat Dr. Görög István nyugalmazott ezredes, a pákozdi Katonai Emlékpark megálmodója kapta. Az elismerés, mint fogalmazott, a vele dolgozó teljes közösséget illeti.

Új turisztikai évad – Velencei-tóért díj
2023-ban is a Velencei-tóért díj átadásával indult meg hivatalosan a turisztikai évad. A Velence-tavi Kistérségért Alapítvány és a Velence Resort & Spa által alapított Velencei-tóért díjat negyedik alkalommal adták át a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban, egy olyan szakembernek, aki kreatív, az együttműködésekben gondolkodó, áldozatos és eredményes munkájával ezredesként, a pákozdi katonai Emlékpark ügyvezetőjeként és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnökhelyetteseként megalapozta a Velencei-tó környékén zajló hazafias-honvédelmi nevelést, a régióhoz kötődő történelmi események megismertetését és felelevenítését, valamint fáradhatatlanul szolgálja a Velencei-tó térségének turisztikai népszerűsítését.

A katonai hagyományőrzés kiemelkedő alakja
Az idei évben is Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, a Velencei-tóért díj védnöke adta át az elismerést, aki elmondta: Dr. Görög István ezredes a magyar katonai hagyományőrzés kiemelkedő alakja, az o lelkesedésének, közösségépítő munkájának köszönhető a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) létrehozása.

Az elismerés nem csak nekem szól...”
A díjazott ugyanakkor hangsúlyozta: az elismerés nem csak neki szól, az a KEMPP egész közösségét illeti. Az összefogás tette lehetővé ugyanis a munkát, amit a térségért végzett. „A Velencei-tó csodálatos természeti adottságokkal rendelkező területi egység, de engem mégis e vidék történetisége fogott meg leginkább! Az itt született, itt küzdő és itt felnővő emberek óriási hatással voltak a magyar történelem alakulására” – mondta el a Velencei-tó magazinnak Dr. Görög István.

Élettörténete
Görög István 1956. április 29-én született Budapesten. A Katonai Főiskolán gépesített lövészparancsnokként végzett, ezt követően Nagykanizsán századparancsnokként, majd a zalaegerszegi és székesfehérvári parancsnokságokon szolgált. Honvédelmi munkája mellett az ELTE BTK pedagógia szakán pedagógus minősítést szerzett. A honvédség kötelékében humán, személyügyi és PR osztályvezetőként, csoportfőnökként is kamatoztatta szakmai tudását. Az élethosszig tartó tanulás jegyében elvégezte a katonai felsővezetői tanfolyamot, Kanadában a szaknyelvi képzést, valamint holland közigazgatási kommunikációs szakvizsgát is tett. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen doktori címet szerzett, majd az egyetem személyügyi igazgatójaként is szerepet vállalt a hazafias-honvédelmi feladatokban. 2010-ben PhD fokozatot szerzett, és ugyanezen évtől 2023 tavaszáig a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként szolgált. Nemcsak hazai, hanem nemzetközi vállalkozásokban is elhivatottan vett részt. Az első NATO Partnership for Peace gyakorlat kommunikációs vezetője, majd az első NATO békefenntartó műveleti egység humán vezetője volt, szerepet vállalt a NATO népszavazás előkészítésében is. O dolgozta ki az önkéntes legénységi állomány pályára irányítása és beilleszkedése módszertanát is. 1998-tól kezdve sokat tett a pákozdi Katonai Emlékpark megmentéséért, Európai Uniós projektek keretében történő fejlesztéséért, folyamatos és sikeres üzemeltetéséért, e különleges velencei-tavi helyszín népszerűsítéséért. Komoly szerepet vállalt az ifjúság hazafias-honvédelmi nevelésében, határokon átívelő kapcsolatok kialakításában, hadtörténeti, katonai hagyományőrző kiadványok megjelentetésében. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az 1848-49-es szabadságharc győztes, pákozdi ütközetének életre keltésében, és a pákozd-sukorói csata évfordulóján minden évben megrendezett Honvédfesztivál sikeres megvalósításban. Remek ötletei, tapasztalata, szakmai tudása eredményeként sikerült ezreket a Velencei-tó térségébe csábítani minden év szeptember végén. 2021-ben Székesfehérvár városa Szent István Emlékéremmel és Díjjal jutalmazta tevékenységét. Pályafutása, értékőrző és értékteremtő tevékenysége példaértékű honvédek és pedagógusok számára egyaránt. Munkássága által a pákozdi Nemzeti Emlékhelyen gyermekek ezrei ismerkedhettek meg a Magyar Honvédség történetével, a magyar katonaélettel nemcsak elméletben, hanem interaktív módon, a gyakorlatban is. A Hazáért Körút kezdeményezésével fontos szerepet vállalt abban, hogy a Velencei-tó térségének irodalmi és történelmi helyszíneit egyedülálló élménypedagógiai program kapcsolja össze, amely a hazafias nevelés jegyében interaktív módon ismerteti meg az ifjú generációkat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseivel és példaképeivel.